Google Analytics web analitiği araçlarından biridir. Pazarlama çabalarını, web site performansını, kullanıcı deneyimini vb. doğru ve başarılı bir şekilde ölçebilmek için web analitiğinden yararlanırız. Bu yüzden ”Google Analytics Ne İşe Yarar?” ya da ”Neden Önemlidir?” sorularının cevapları birden fazladır.
İnternet üzerinde faaliyet gösteren tüm web sitelerin, (özellikle e-ticaret işletmelerinin) birinci gayesi, işin büyümesini sağlamaktır. Web Analitiğini iyi kavramış olmak, veriler sayesinde daha iyi kararlar alacağımız anlamına gelir. Analitik kelimesini duyduğunuzda bunun zor olacağını düşünebilirsiniz. Aslında değildir. Google Analytics’in nasıl çalıştığını, doğru bir şekilde nasıl kurulacağını ve ardından verileri, gözlemleri ve analizleri iyileştirmek için nasıl kullanacağınızı anladıktan sonra web sitenizin, pazarlamanızın ve işletmenizin performansı için çok fazla öngörünüz olur.
Örneğin bir dijital pazarlamacı olarak, yürüttüğünüz kampanyalarla büyüme sağlamak, doğru verilere sahip olmak, web sitenizde insanların ne yaptığı, hangi pazarlama kanallarının onları oraya yönlendirdiği ve içeriğinizin ne kadar iyi olduğunu bilmek size çok şey ifade eder. Bunları doğru bir strateji ile birleştirdiğinizde, amaçlarınıza ulaşmakta zorluk çekmezsiniz.
Bunu basit bir örnekle açıklayalım.
Bir e-ticaret firmasında dijital pazarlamacı olarak çalıştığınızı varsayalım.
Reklam harcamalarınız için size aylık 1000 TL bütçe verildi. O ay 1000 TL’nin tamamını harcadığınız. Peki ay sonunda bunun getirisi ne oldu? Belki o ay satışlar iyiydi. Fakat bunun pazarlama çalışmalarımızın bir çabası olduğunu nasıl anlayabiliriz ve kanıtlayabiliriz?
Ve dahası, hangi pazarlama faaliyetlerinin ne kadar etkisi oldu? Google Analytics ya da başka bir web analitiği aracı ile ancak bunu cevaplayabiliriz.
Bu örneğimizde e-posta pazarlama, Google Ads (PPC) ve SMM (Sosyal Medya Pazarlama) faaliyetleri yürüttüğümüzü varsayalım.
Her bir pazarlama faaliyetimize harcadığımız miktarı yazalım. Ve raporlardan elde ettiğimiz verilerde gelirlerimizin aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım.
Ads (PPC) | E-Posta | Sosyal Medya Pazarlama (SMM) |
Harcama: 500 TL | Harcama: 200TL | Harcama: 300TL |
Gelir: 2000 TL | Gelir: 400 TL | Gelir: 2600 TL |
Şimdi ROAS’ı yani reklam harcamalarından elde edilen geliri hesaplamamız lazım. (ROAS ile ROI’yi (yatırım getirisi) karıştırmamak önemlidir.)
ROAS = REKLAM GELİRLERİ / REKLAM MALİYETLERİ
ROAS (ADS) = 2000 / 500 = 4 | ROAS (E-POSTA) = 400 / 200 = 2 | ROAS (SMM) = 2600 / 300 = 8.66 |
Bu hesapla ile SMM en karlı pazarlama faaliyetimiz olduğunu anlamış olduk. Çünkü harcadığım her 1 TL, 8.66 TL gelir sağlamış. Artık hangi pazarlama faliyetlerimizin işe yaradığını biliyoruz. Bu veriler eşliğinde bir sonraki faaliyetlerimizi yönetirken daha sağlıklı kararlar alabiliriz.
Şimdi web analitiğinin özellikle dijital pazarlama açısından önemini daha iyi kavradığınızı düşünüyorum. İnsanlar yatırımlarınızın yada harcamalarınızın geri dönüşü hakkında sık sık soru sorarlar. Onlara neyin iyi gidip gitmediğini açıklayacak verileri sunabilirsiniz. Veriye dayalı pazarlama faaliyetleri aynı zamanda en iyi şekilde kararlar almanıza yol açar. Bu kararlar eşliğinde, kazançlarınızı arttırabilirsiniz.