İçeriğe geç

25 Adımda Temel SEO

  • SEO

Web sitesi kurma aşamasındaysanız ilk önce SEO Uyumlu Web Sitesi Kurulumu İçin Yapılması Gerekenler rehberini okumanızı tavsiye ederim. Daha sonra bu rehberdeki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Google organik trafiğinizi izlemek için Google Search Console‘u kurun.
  2. Dijital analizlerinizi yapmak ve performansınızı izlemek için Google Analytics‘i kurun.
  3. Google Search Console ile Google Analytics’i birbirine entegre edin. Böylelikle Google Analytics’teki Search Console raporlarınıza ulaşabilirsiniz. (Raporlar Google Search Console’da da mevcuttur ancak segment gibi ekstra özelikler Google Analytics’i benzersiz yapar.)
  4. Kullanacağınız SEO araçlarını (anahtar kelime aracı, link analiz aracı vb.) belirleyin. Bütçeniz yoksa ya da daha sonra ücretli bir SEO aracına geçmek istiyorsanız, Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Ubersuggest gibi ücretsiz araçlar kullanabilirsiniz.)
  5. İçeriğiniz için odak anahtar kelimenizi seçin. (Konunuzu şekillendireceğiniz ana anahtar kelime)
  6. İçeriğinizde kullancağınız yardımcı anahtar kelimeleri kategorize edin. (İçeriğinizin alt konu başlıklarında kullanacağınız anahtar kelimeler)
  7. Tüm anahtar kelimeleri Google’da aratın. Organik sonuçlarda çıkan ilk 5 web sayfada anahtar kelimelerinizin kullanım yoğunluğunu Excel ya da Google E-Tablolarda kullanarak not edin.
  8. Sayfalarınıza kısa URL’ler sağlamak için site yapısını denetleyin. Site Url yapınızın sorgu parametreleri ya da gün ve tarih gibi ekstra gereksiz bilgi içermediğinden emin olun.
  9. URL’lerinize odak anahtar kelimelerinizi yerleştirin. Bu size sıralamada ekstra avantaj sağlar.
  10. İçeriklerinizin en az 600, ideal olarak 1600 kelime uzunluğunda olmasına dikkat edin.
  11. İçeriğinizde yetkili ve alakalı sitelere en az 2 dış bağlantı ekleyin. Ve yine içeriğinizde mümkün olduğunca alakalı iç bağlantılar vermeye çalışın.
  12. Sıralama sayfalarındaki anahtar kelime yoğunluğunun, (7. adım) sayfanızdakine benzer olduğundan emin olun.
  13. WordPress kullanıyorsanız Rank Math ya da Yoast SEO eklentilerini kurun.
  14. Alt başlık etiketlerinizi, (H2, H3, vb) kullandığınız görsellerinizin ismini ve alt metinlerini optimize edin.
  15. Odak anahtar kelimenizi içeriğinizin ana başlığında (sayfa başlığında) kullanın.
  16. SEO meta açıklamalarını yazın.
  17. Web site hızınızda sorun varsa optimize edin. (PageSpeed Insight)
  18. Google Search Console aracılığıyla Google’a XML site haritanızı gönderin. Her içerik paylaştığınızda manuel olarak içeriğinizin URL sini ekleyin.
  19. Rich Snippets oluşturmak için Schema Markup kullanın.
  20. Backlink çalışması için alakalı ve yetkili siteleri içeren bir program belirleyin. Web sitenizin İçeriği yeterliyse backlink çalışmanıza başlayın. Değilse, içerik yazmaya devam ederek web sitenizi geliştirmeye devam edin.
  21. Sektörünüzdeki kaliteli blog yazarlarına sitelerine konuk yazar olmak istediğinizi iletin.
  22. Her içerik yazmanız gerektiğinde anahtar kelime araştırması yapın.
  23. İçeriklerinizi rastgele yayınlamayın. Örneğin haftada bir kez pazartesi günü bir içerik oluşturuyorsanız, bunu en az 6 ay boyunca hiç bozmadan devam ettirin.
  24. Her bir içerik parçasının başlığını, odak anahtar kelimesini, yardımcı anahtar kelimelerini, tamamlanma ve yayınlanma tarihlerini Excel ya da Google E-Tablolar ile not edin.
  25. İçerik yayınladığınızda sosyal medya gönderilerinizi de aynı zamana denk getirin.