İçeriğe geç

En Çok Yapılan 7 SEO Hatası

  • SEO

Günümüzde sürekli değişen dijital pazarlama koşulları nedeniyle birçok pazarlamacı ve web sitesi sahibi SEO çalışmalarında hataya düşmekte. Bu hatalara düşmemek için güncel kalmak yani sık sık değişen kriterleri takip etmek zorundayız. Google algoritmalarını güncellendiğinde, önceden işe yarayan bazı teknikler zamanla geçerliliğini yitirebiliyor. SEO ile ilgili spekülasyonlar da çok yaygın bu yüzden insanlar yanlış SEO stratejileri uygulayabiliyor. Birçok kişi yanlış uygulamalarla zamanlarını ve kaynaklarını boşa harcıyor. Yine birçok kişi farkına varmadan black hat SEO tarafına geçerek, Google tarafından cezalandırılıyorlar.

 Bu yazıda, en çok yapılan SEO hatalarını değerlendirdim.

Geri Bağlantı (Backlink) Satın Almak

Web sitenizin sıralamasını yükseltmek için backlink satın alıyorsanız, Google’dan bir ceza almanız muhtemeldir. Arama motorları, sıralama değiştirdiği için bağlantı satın almanızı istemez. Ancak nofollow linkler kullanarak backlink satın alan bir çok web site sahibi hatta büyük firmalar bile vardır. Nofollow link ile arama motorlarına linkinizin takip edilmemesini söylersiniz yinede verdiği web sitenize gelen ziyaretçilerden gelir elde etmeniz mümkün olur. Backlink satın almayı doğru bulmuyorum. Ancak satın almayı düşünenlere, backlink satan firmalardan uzak durmasını tavsiye ederim. Bu sizi maddi olarak etkilemese bile web sitenizin itibarını zedeleyebilir.

Uzun İçerik Oluşturmaya Çalışmak

Birçok SEO rehberinde içeriğinizin en az 2000 kelimeden oluşması gerektiği yazar. Normalde içerik uzunluğu kriter değildir. Aslında bir konuyu ayrıntılı olarak ele almak önemlidir. Konuyu ayrıntılı olarak ele aldığınız için genellikle içeriğiniz uzun olcaktır ve dolaylı yönden kelime sayınızın SEO açısından bir etkisi olacaktır. Bu yüzden içeriklerinizi uzun olması için gereksiz kelime kalabalığı yaratmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, birçok kişinin takip ettiği WordStream blogunda Google sıralamasında ilk sıralarda yer alan ve uzun olmayan içeriklerinin sayısı oldukça fazladır. Google’a “what is cost per click” yazdığımızda ilk üç sonuçtan ikisinin WordStream içeriği olduğunu görüyoruz. Tıklama başına maliyetin ne olduğunu anlatan yazılarından biri yaklaşık 560 kelimeden diğeri 930 kelimeden oluşuyor.

Kısa içerikler de SERP'te yer alıyor.

Linklerin ve Backlinklerin Miktarına Odaklanmak

İçeriklerinizde kullandığınız iç ve dış linklerin sayısına değil, kalitesine önem vermelisiniz. Ayrıca backlinklerinizin popüler ve alakalı web sitelerinde veya sayfalarında olması, sıradan web sitelerindeki yüzlerce backlinklerden daha değerli olacaktır. Backlinklerinizi denetlemek için Semrush, Ahrefs gibi backlink denetim araçlarını kullanmayı düşünebilirsiniz. İstemediğiniz backlinkleri belirledikten sonra, liste oluşturup bunları Google Search Console ile göndermelisiniz.

Bu işlem için ilk önce bir metin dosyasının her satırına (alt alta) istemedğiniz URL’lerin ismini yazın.

Dosyanızı kaydederken dosya adını ” .txt” ile bitirin.

Google Search Console’da bağlantı reddetme sayfasına gidin.

Mülkünüzü seçip, reddetme listesini yükleyin.

SEO başarısı için istenmeyen site bağlantılarını Google Search Console aracılığı ile reddetme.

Web veya Dijital Analiz Araçları Kullanmamak

Bir analiz aracı mutlaka kullanmalısınız. Google Analytics ücretsiz olduğu için kullanmamak için bir neden yok. Google Search Console’da var olan raporlar Google Analytics’te de vardır ancak Google Analytics ile çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Google Analytics’de boyut ve metrikler ile raporlarınızı özelleştirebilme imkanınız vardır. Kitle, edinme,davranış ve dönüşümler bölümünde ki raporlar size SEO çalışmalarınız ile ilgili çok daha fazla öngörü sağlayacaktır.

Ayrıca dönüşümleriniz ile ilgili bilgileri arama sorgularınızla ya da anahtar kelimelerinizle eşleştirebilir böylelikle size tıklama getiren arama sorgularını değil aynı zamanda size gelir sağlayan kelimeleri görebilirsiniz.

İçeriği Anahtar Kelimeler İle Doldurmak

Çok sayıda anahtar kelime veya bu kelimelerin eşanlamlılarını kullanmak, içeriğinizin yapay gözükmesine yol açacaktır. Bu kullanıcı deneyimini çok olumsuz etkileyecektir. Google kullanıcı deneyimine her geçen gün daha da önem veriyor çünkü kullanıcılarına aramaları ile en alakalı ve en kaliteli içeriği sunmaya çalışıyor. Zamanınızı içeriğinizde nasıl daha fazla anahtar kelime kullanacağınızı düşünerek harcamak yerine, ziyaretçileriniz için özgün ve eksiksiz bir içerik oluşturmanın yollarını düşünerek değerlendirin. Anahtar kelime yoğunluğu önemlidir ancak doğal olmayan herhangi bir yaklaşım sizi olumsuz etkileyecektir.

SEO’yu Diğer Dijital Pazarlama Araçları ile Birlikte Değerlendirmemek

SEO çalışmalarınızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için SEO çalışmalarınızın diğer dijital pazarlama araçları ile nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. SEO çalışmalarınızı diğer dijital pazarlama çalışmalarınızla birlikte değerlendirmelisiniz.

Örneğin, Google Ads’de arama ağı reklamlarınızın olduğunu düşünelim. Ziyaretçiniz web sitenizle ilk bu şekilde etkileşime geçtiyse ve daha sonra marka isminizi yazarak Google organik sonuçlarından web sitenize gelip bir işlem gerçekleştirdiyse buradaki tüm başarıyı SEO çalışmalarınıza vermeniz adil olmayacaktır. Aynı şekilde e-posta pazarlama ve sosyal medya pazarlaması gibi kullanıcının web sitenizle iletişime girdiği kanalları, müşteri yolculuğu boyunca bir bütün olarak düşünmelisiniz.

SEO Çalışmalarını Optimize Etmemek

SEO tek seferlik uygulamalar içeren bir dijital pazarlama aracı değildir. Sürekli ve kalıcı optimizayon gerektirir. Örneğin, belirli aralıklarla içeriklerinizi güncellenmesi gibi. Optimizasyonun belirli bir süresi yoktur. Sektörünüze ve/veya nişinize bağlıdır. Ayrıca Google Analytics ve Google Search Console gibi araçlardan elde ettiğiniz verilerle SEO çalışmalarınızı gözden geçirmeli ve gerekli durumlarda yinelemelisiniz.

Dijital analiz araçları ile elde ettiğiniz öngörüleri SEO stratejinize uygulamazsanız, deneme-yanılma yöntemi ile haraket etmiş olursunuz. Ancak dijital pazarlamada mümkün olduğunca tahmini hareket etmekten kaçınmalıyız. Veriler eşliğinde yapılan analizler ile yapılan SEO çalışmasının başarılı olma ihtimali çok daha fazla olacaktır.

Etiketler: