”Anahtar kelimeler nasıl seçilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız. Anahtar kelime araçlarında, analiz raporlarında sunulan 4 önemli metriği bilmek gerekir. Bu metrikler anahtar kelime araştırması sürecinde kullandığınız ücretli-ücretsiz bir çok araçta mevcuttur. Kelime listelerindeki potansiyel anahtar kelimeler bu metrikler doğrultusunda değerlendirilir.
Anahtar Kelime Arama Hacmi
Arama hacmi metriği size aylık yaklaşık kaç arama yapıldığının bilgisini verir. Ancak sayılar her araçta farklılık gösterdiği gibi, tam olarak arama hacmini de vermez. Bazı dijital pazarlama uzmanları çıkan sonuçları 4 yada 5 ile çarpmanızı önerse de, bununla ilgili kesin bir bilgi yoktur.
Görselde, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın raporladığı SEO ile ilgili anahtar kelime hacimlerine bakın.
Birinci ağızdan bile kesin sonuçlar elde edemiyoruz.
Aynı kelimeye Ubersuggest ve Ahrefs‘ten de bakalım.
Gördüğünüz gibi sonuçlar yakın olsa da farklılık gösteriyor. Ama kelimenin iyi bir hacim aldığını öngörebiliyoruz.
Arama hacmi ile ilgili bilmeniz gereken başka bir şey, hacimler aylık olarak raporlansa da aslında yıllık hacmin 12’ye bölünmesiyle bize sunulur. Yani ortalamadır. Bir kelimenin popüler olup olmadığına bakmak için genelde Google Trendler kullanılır. Birçok anahtar kelime aracında da popülerlik ölçümü kullanıcılara sunulur.
Gördüğünüz gibi SEO kelimesi son aylarda çok değişken bir görüntü çizmiş. Ama SEO arama teriminin popülerliği gayet iyi.
Arama hacmini değerlendirirken yukarıda bahsettiğimiz kavramları dikkate almanızı öneririm.
Anahtar Kelime Zorluğu ya da Rekabeti
Anahtar kelime zorluğu, belirli bir anahtar kelime için Google’da ilk sıralarda yer almanın zorluk derecesini bize anlatır. Ancak SEO ve PPC zorluk dereceleri birbiri ile karıştırılmamalıdır. Google Anahtar Kelime Planlayıcı kullanıyorsanız, burada ki zorluk sütunu, o anahtar kelime için ödenen tıklama başına maliyet ölçümünü dikkate alır. Tıklama başına maliyetler genelde yüksekse rekabeti zor olarak değerlendirir. SEO ile hiçbir alakası yoktur.
Birçok anahtar kelime aracı iki metriğide raporlarında sunar.
Ubersuggest’de SD ve PD olarak raporlarda sunulur. (SD= SEO zorluğu PD= Ödeme zorluğu) Yine bu ölçümler her araçta farklılık gösterir. Birçok aracı kullanmanızı, ama bir araç üzerinden değerlendirme yapmanızı öneriyorum.
3. Anahtar Kelime Tıklama Oranı
Tıklama oranı, bir anahtar kelimenin web sitenizin arama motoru sonuç sayfasında ki gösterimlerinin yine arama motoru sonuç sayfasında ki tıklamalara oranıdır. Kısaca CTR ya da TO olarak adlandırılır.
Arama motorlarında organik tıklama sonuçları oldukça düşüktür. Özellikle reklam sonuçları ve öne çıkan snippetler bu oranı düşürür.
Örneğin, SEO kelimesini Google’da arattığımızda organik sonuçlar sayfanın altında kalıyor.
Bu görsel, tıklama oranının neden düşük olduğunu bize kanıtlıyor. Bu yüzden arama hacmi tek başına değerlendirilmemelidir. Mümkün olduğunca tıklama oranı yüksek anahtar kelimeler de bulmalısınız.
Ayrıca mevcut bir web siteniz varsa Google’da sıralandığınız anahtar kelimeler için Google Search Console’da tıklama oranı metriği vardır. Tıklama oranı yüksek ancak az gösterim aldığınız kelimelere odaklanabilirsiniz.
Tıklama oranı yüksek anahtar kelimeleri bulmanın 2 yöntemi vardır.
- Anahtar kelimenin sonuç sayfasına (SERP) bakmak. İlk sayfada öne çıkan snippet ya da reklam varsa, o kelime için sıralansanız bile çok fazla web sitenize gelen olmayacaktır.
- Moz ve Ahrefs gibi tıklama oranını tahmin eden SEO araçlarını kullanmak. Çok düşük tıklama oranına sahip kelimeleri kolayca raporlarda bulabilirsiniz.
Anahtar Kelimenin Tıklama Başına Maliyeti
Tıklama başı maliyet daha çok PPC reklamcılığını ilgilendiren bir konudur. Eğer Google Ads ile arama ağı kampanyası oluşturuyorsanız, bütçenize ve hedeflerinize uygun maliyetlerle bir anahtar kelime için teklif vermek istersiniz. Anahtar Kelimenin pahalı olması kötü bir şey değildir. Aslında o anahtar kelimenin ne kadar dönüşüm odaklı olduğunu gösterir. Dönüşümle sonuçlanan tıklamalar PPC reklamı vermenin temel amacıdır. Ama tıklama maliyeti dönüşüm değerinizi aşıyorsa, o anahtar kelime sizin için karlı olmayacaktır.
Bir de olaya SEO açısından bakalım. Anahtar kelime ne kadar maliyetli ise, o kadar ticari amaç taşıyor demektir. Ürün ve blog sayfalarınız için bu anahtar kelimeleri kullanmak istersiniz. Bir anahtar kelimenin arama hacmi ne kadar yüksek olursa olsun, eğer tıklama başına maliyeti düşükse ve web sitenizde ticari bir faaliyet yürütüyorsanız, ürünlerinizi yada hizmetlerinizi satış hacmi dilediğiniz gibi olmayabilir.
Tıklama başına maliyet fiyatları, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da ve Ubersuggest’ de görsellerdeki gibidir. Rakamlar tam olarak gerçeği yansıtmaz ama bir anahtar kelimenin tıklama başına maliyetinin diğerleri ile kıyaslayarak analiz edebilirsiniz.
Anahtar Kelimenin İçeriğe Uygun Seçilmesi
Anahtar kelimeler hedef ve çevresel olmak üzere 2’ye ayrılır. Hedef anahtar kelimeler, insanların bir ürün yada hizmeti satın almak için kullandıkları ve satın alma niyetini belli eden kelimelerdir. Çevresel anahtar kelimeler, satın alma niyeti taşımayan daha çok bilgi ve yönlendirme gayesi taşıyan kelimelerdir.
Bir örnek üzerinden devam edelim.
Bir fotoğraf makinesi almak istiyorsam, alacağım ürünün marka ve modelini ayrıntılı bir şekilde arama motoruna girerdim. Ya da kelimenin başına satılık, 2. el gibi ifadeler yazardım. Google’da aratacağım kelime muhtemelen ”Canon EOS 18-55 mm DSLR Fotoğraf Makinesi” ya da ”2. el Canon fotoğraf makineleri” olurdu. Bu iki kelimede yüksek oranda kullanıcının satın alma niyetinin olduğunu belli ediyor.
Google’da bu kelimeyi arattığımda çıkan sonuçlara bakın.
Sonuçlarda hep e-ticaret web sitelerinin ürün sayfaları var. Bu anahtar kelimeleri blog yazımda kullanmak istemem.
Şimdi sadece ”Canon lens türleri” tarzında bir kelime aratıyorsam, muhtemelen satın almadan önce ürün hakkında bilgi edinmek istiyorumdur. Bu anahtar kelimeyi kullanarak bilgilendirici bir blog yazısı yazabilirim.
Ek Bilgi: Canon, burada insanları ürün sayfalarına çekebilmek için hedef anahtar kelimeler ile blog yazma stratejisini kullanmış. Bu çok yaygın olarak yapılır. Blog içeriğinde ürünlerini tanıtarak ziyaretçilerini ürün sayfalarına çekmek istiyor.
İşte blog yazılarından bazıları:
Anahtar kelime analizi çok önemlidir. Anahtar kelimelerle içeriğinizi şekillendirirsiniz. Web sitenize trafik çekmekte zorlanıyorsanız, muhtemelen anahtar kelime analizinizi doğru yapmadığınız içindir. Yukarıdaki yöntemleri uygulamanızı öneririm.