Dönüşüm oranı, web sitenizin ve/veya uygulamanızın performansını ölçmenin bir yoludur. Dönüşümleriniz ne kadar yüksek olursa gelirinizde o ölçüde artar. Ayrıca, dijital analiz, dijital pazarlama ve kullanıcı deneyimi (UX) ile yakından ilgilidir.
Dijital analizinizin ne ölçüde işe yaradığını;
Dijital pazarlama kanallarınızın performansını ölçmenizi;
Kullanıcı deneyimini başarılı bir şekilde optimize etmenizi sağlar.
Bu yazıda dönüşüm oranlarının ne olduğunu, nasıl hesaplayabileceğinizi ve dönüşüm oranınızı nasıl artırabileceğiniz ele alınmıştır.
Dönüşüm Oranı Nedir?
Dönüşüm oranı, web sitenizde ve/veya uygulamanızda istediğiniz işlemleri tamamlayan ziyaretçilerin toplam ziyaretçilerinize olan yüzdesidir. İşletme türüne, iş hedeflerine bağlı olarak “dönüşüm” herhangi bir şey olabilir. Örneğin bir e-ticaret sitesinde kullanıcıların ürün satın alması, bir blog sitesinde içeriklerinizin okunması dönüşüme örnek verilebilir.
Genel olarak dönüşüm olarak izlenen ziyaretçi etkinlikleri şunlardır:
- İletişim veya müşteri formunun doldurması
- E-posta bültenlerine kaydolma
- Üyelik ve abonelik
- Belirli bir oturum süresi, oturum sayısı, oturum başına sayfa görüntülenme sayısı
- İndirilebilir kaynaklar
Dönüşüm olarak belirlediğiniz işlemler ana hedefleriniz olmak zorunda değildir. Kullanıcıyı ana hedefe yönlendiren mikro hedefleri de dönüşüm olarak değerlendirebilirsiniz. Yani ziyaretçiyi müşteri yapmaya yaklaştıran herhangi bir ölçülebilir eylemi dönüşüm olarak belirleyebilirsiniz. Çok sayıda dönüşüm belirlemeniz, olası dönüşüm oranı sorunlarının nedenini çözmenize yardımcı olacaktır.
Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?
Dönüşüm oranı, ziyaretçilerin gerçekleştirdiği dönüşüm sayısının, toplam ziyaretçi sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Dönüşüm Oranı = (Dönüşümler / Toplam Ziyaretçi) x %100
Dönüşüm oranının hesaplanmasındaki en önemli kriter bir zaman diliminde bunu gerçekleştirmektir. Ölçümler aylık ve yıllık olarak ele alınmalıdır.
Örneğin, bir e-ticaret web sitesinde aylık dönüşüm oranınızı hesaplamak isterseniz, o ay web sitenize gelen kullanıcıların ve o ay gerçekleşen dönüşümlerinizi hesaba katmalısınız.
Google Analytics gibi dijital analiz ya da web analitiği araçlarından birini kullanıyorsanız. Bu araçlar dönüşüm oranlarınızı otomatik olarak hesaplayacaktır.
Örneğin, Google Analytics’te hedefler genel bakış raporunda dönüşüm oranınızı öğrenebilirsiniz.
Ya da pazarlama kanallarınızın dönüşümlerinize ne ölçüde katkıda bulunduğunu kanallar raporunda analiz edebilirsiniz. Böylelikle pazarlama çalışmalarınızın dönüşüm oranını doğru ölçebilir ve buna göre optimize edebilirsiniz.
Dönüşüm Oranını Nasıl Artırılır?
Öncelikle sizin için standart olan dönüşüm oranınızı bilmeniz gerekiyor. Google Analytics gibi bir dijital analiz aracı kullanıyorsanız geçmiş verilerinizden yıllık ve aylık dönüşüm oranlarınıza bakabilirsiniz. Eğer daha önce dijital analiz aracı kullanmadıysanız sektörünüzde ki ortalama dönüşüm oranlarını araştırmanız gerekiyor. Dönüşüm oranlarınızdan memnun değilseniz, dönüşüm oranınızın iyileştirilebileceği alanları belirleyip dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ile web sitenizin veya uygulamanızın performansını iyileştirebilirsiniz.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)
- Tasarımınızı dönüşümlerinize göre optimize etmek için A/B testi yapın. A/B testi bölünmüş test olarak da bilinir. Bir A/B testi yapmak için tek yapmanız gereken bir sayfanın iki farklı sürümünü yayınlamak ve trafiğinizi bunlar arasında bölmektir. Trafiğinizin yarısı ilk sürüme, diğer yarısı yarısı ikinci sürüme gider. Böylelikle en fazla dönüşüm sağlayan sayfa tasarımınızı belirlemiş olursunuz. Bunun için ücretsiz olarak sunulan Google Optimize aracını kullanabilirsiniz.
- Yüksek kaliteli ürün/hizmet fotoğrafları kullanın.
- Yüksek kaliteli içerik oluşturun.
- PPC reklamcılığında reklamlarınızı açılış sayfanız ile uyumlu yapın. Yani kullanıcıyı reklamlarınızda vaat ettiğiniz sayfaya götürün.
- Sayfalarınızda etkili harekete geçirici mesajlar (CTA) oluşturun ve bunları yeterli ölçüde kullandığınıza emin olun.
- Web siteniz ve/veya uygulamanızda menü konumu, satın alma butonu gibi önemli alanları kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için optimize edin.
- Reklamlarınızı ürün veya hizmetinizle ilgili olan kitleye daha çok göstermeye çalışın.
- Yeniden pazarlama stratejisi uygulayın. Sizden daha önce ürün/hizmet almış veya web sitenizi ziyaret etmiş kişilerden daha yüksek dönüşüm elde edersiniz.
Dönüşüm oranı neden önemlidir?
Dönüşüm oranları, web sitenizin ya da uygulamanızın başarısını ölçen en önemli metriktir. Bir blog web sitesi sahibi olsanız bile içeriğinizin daha fazla okunmasını istersiniz ve dönüşümlerinizi buna uygun şekilde yapılandırırsanız. Dönüşüm oranınızı artırmak, gelirlerinizin de artması anlamına gelir. Bu yüzden mutlaka dönüşümler oranlarınızı optimize etmelisiniz.