Google, yaklaşık 200 farklı sıralama algoritması kullanır. Ancak bunların çok azı Google tarafından açıklanmıştır. Google, web site sahiplerine ya da bu alanda çalışan kişilere sıralamalarını yükseltmelerine yardımcı olmak için yönergeler, araçlar ve kaynaklar sağlamaktadır. Ayrıca, Google’ın resmi dokümanlarından ve yönergelerinden yola çıkarak, SEO uzmanları Google’ın sıralama sistemi ile ilgili gözlemlerini ve deneyimlerini sık sık paylaşırlar.
Bir web sitenin sıralamasını iyileştirirken veya yeni bir web sitede sıralama hedeflerken yapılabilecek en önemli şey, Google’ın yönergelerine uymaktır. Aynı zamanda Google’ı web sitenizin ilgili konu ile ilgili en iyi ve en mantıklı seçim olduğuna ikna etmek gerekiyor.
Google Sıralamayı Etkileyen Faktörler
Bir web sitesinin, arama motoru sıralamalarında büyük bir etkiye sahip olması için uyması gereken üç önemli faktör vardır:
Web site içeriğinin arama sorgusu ile alaka düzeyi
Web sitesinin popülaritesi ve yetkisi (authority)
Web sitesinin kalitesi (içerik, tasarım vb.)
Web Site içeriğinin Arama Sorgusu İle Alaka Düzeyi
Google’ın en başarılı arama motoru olmasının sebebi alaka düzeyidir. Çünkü Google en başından beri kullanıcılarına en alakalı sonuçları çıkarmak için uğraşıyor ve bunu çok iyi yapıyor. Kullanıcı deneyimi en önemli faktörleri.
Peki, Google alaka düzeyini nasıl ölçüyor?
En önemli kriterleri içerik. Web sitenizin sıralama yapmasını istiyorsanız, metnin önemini kavramalısınız. Sıralanmak istediğiniz kelimeleri kullanmıyorsanız, Google web sitenizi arama yapanlara göstermeyi düşünmez. İçeriğinin yanı sıra, alaka düzeyinin başka bir ölçüsü, arama yapanların web sitenizle ne ölçüde etkileşime girdiğidir. Sitenize arama motorundan gelen kullanıcılar istediğini bulamadığı için hemen çıkıyorsa, Google bunu dikkate alır. Çünkü Google kullanıcının arattığı sorguya en iyi cevabı arıyor. Arama yapanın sayfanızı tıklaması, içeriğinizi okuması, sitenizde zaman geçirmesi veya bir ürününüzü veya hizmetinizi alması ve daha sonra web sitenizi sık sık ziyaret etmesi, Google’a şu izlenimi verir:
Bu kullanıcı bu web sitesi ile iyi bir etkileşimde bulunduysa, diğer birçok kullanıcıya da bu sayfayı gösterebilirim.
Ve böylece Google’da daha fazla görünürlük, daha fazla trafik ve daha fazla kâr sağlayan olumlu bir izlenime sahip olacaksınız.
Web Sitesinin Popülaritesi Ve Yetkisi (Authority)
Google’ın bir web sitesinin sıralanmasına karar vermek için kullandığı bir başka yöntem de o sitenin popülerliği ve yetkisidir.
Google bir web sitesinin popülerliğini ve yetkisini nasıl ölçer?
Link juice ile ölçer. Link juice, iç veya dış linkler ile sağlanan PageRank akışıdır. Google’ın her web sitesine verdiğini yetki ölçüsüne PageRank denir. PageRank bağlantılarla bir web sitesinden diğer web sitelerine aktarılabilir. Birçok web sitesi X sayfasına bağlantı veriyorsa, ancak Y sayfasına bağlantı veren web sitesi yoksa, bu durumda genellikle X sayfası daha popüler olur ve bu yüzden PageRank’i daha yüksek olur. Aynı zamanda tüm bu bağlantılar, o sayfanın daha kullanışlı ve popüler bir sayfa olduğu anlamına gelir.
Ancak PageRank yalnızca bağlantıların sayısı ile ölçülmez. Aynı zamanda bu bağlantıların geldiği web sitelerinin kalitesi ve o konu ile ilgili bir web sitesi olup olmamasıyla da ölçülür. Herkes tarafından bilinen ve kullanılan web sitelerden gelen bağlantılar daha değerlidir. Bir web sayfasının verdiği PageRank, o sayfadaki tüm bağlantılar arasında paylaşılır. Sayfanın üstünde yer verilen bağlantılar, daha fazla PageRank alır.
PageRank’in, Google sıralamalarında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın. PageRank’inizi ve sıralamanızı yükseltmenin birçok yolu vardır. Bunları araştırmanızı tavsiye ederim.
Web Sitesinin Kalitesi
Google “yüksek kaliteli” bir web sitesi ile ne anlatmak istediğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Şu soruyu kendinize sormalısınız:
Web sitem ilk sıraları gerçekten hak ediyor mu? Bu soruyu bir web sayfanız belirli bir arama sonucunda ilk sırada yer alsa bile kendinize sormalısınız. Çünkü muhtemelen sıralamada ki rakipleriniz sizi geçmek için bir çaba içerisindeler. Bu yüzden yapabileceğiniz mutlaka bir şeyler vardır. Aşağıdaki sıralama size yardımcı olacaktır.
- Web Site İçeriği: Düşük kelime sayısına, kalitesiz yazı içeriğine sahip web siteleri her zaman sıralamada zorluk yaşar. İçeriği geliştirmek, genellikle web site sıralamasını yükseltmenin en hızlı yoludur. Bu durum sadece blog içeriğine sahip web siteleri için geçerli değildir. Örneğin, bir e-ticaret web sitesinde sattığınız ürünler için bir kaç satır metinin ve düşük çözünürlüklü fotoğrafın insanları satın almaya motive edeceğini ve sıralama yapmak için yeterli olacağını düşünmeyin.
- Mobil Uyumluluk: Bugünlerde web siteniz mobil uyumlu değilse, kaliteli bir web siteniz yok demektir. Artık mobil uyumlu sürümü olmayan çok az web site platformu kaldı. Eğer WordPress, Shopify, Wix gibi bir CMS kullanıyorsanız, çok şanslısınız. CMS’lerin mobil uyumluluğu vardır. Ancak bunun dışındaki durumlarda, web yazılımcınızla mevcut web sitenize mobil işlevsellik eklemek hakkında konuşmanız gerekiyor.
- Kırık Bağlantılar ve Hatalar: Kullanıcıların arama sonuçlarında çıkan sayfalarınıza ulaşamaması ya da sayfalar yüklenirken çok beklemesi web sitenizin kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Kimse sizden ortalamanın çok üstü bir sayfa hızı beklemiyor ancak mümkün olduğunca bu faktörlere dikkat etmelisiniz. Hatalı bağlantılarınızı da bulup, düzeltmelisiniz.
- Tasarım ve Navigasyon: Tasarımınızın benzersiz olması, web site kalitesi açısından çok önemlidir. Herkesin kullandığı ücretsiz temaların birebir aynısını kullanmak istemezsiniz. Ayrıca kullanıcılar web sitenizde istediği içeriği kolayca bulmalıdır. O yüzden menülerinizin konumu gibi navigasyonu etkileyen etmenleri kullanışlı şekilde konumlandırmalısınız. Kişisel olarak minimalist bir tasarım tercih ediyorum.
Google Sıralaması Nasıl Yükseltilir?
Google Sıralamasında yükselmek için 200 farklı sıralama algoritmasını bilmenize veya bunlarla ilgilenmenize gerek yok. Bunları bildiğini iddia eden kişilerden de uzak durmalısınız. Zaten tüm faktörleri Google açıklamadığı için bunlar tahminden öteye gidemez. Ancak daha öncede bahsettiğim gibi Google tarafından açıklanan faktörler üzerinden ilerlemelisiniz. Google yönergelerine ve SEO önerilerine uyduğunuz sürece, zaman içerisinde sıralamanızda bir artış gözlenecektir. Kullanıcılar için kapsamlı, işe yarar içerikler oluşturmuyorsanız, aşağıda listelenen hiçbir optimizasyon sıralamanızı yükseltmenize yardımcı olmayacaktır.
- Başlıklarınızda, URL yapınızda, açıklamalarınızda (snippet) odak anahtar kelimenizi kullanın. Yani insanlara Google SERP’te (arama sonuç sayfası) sayfanızı hatasız sunun.
- Uzun içerikler oluşturun. H (heading) etiketini doğru kullanın. Genel olarak bazı SEO uzmanları tarafından içerikte 1500’den fazla kelime önerilse de, bunun için çok çabalamayın. Daha az sayıda kelime içeren bir içerikte özgün ve kaliteliyse yeterli olabilir.
- Anahtar kelime yoğunluğunuzu ölçülü kullanın. Doğallığı bozan tekrarlamalardan kaçının. Anahtar kelimelerinizin benzerlerini kullanırken de bu faktörü göz önünde bulundurun.
- Sayfa yüklenme hızınızı düşük tutun. Sayfa açılış hızınızı öğrenmek ve sonrasında yapılabilecekleri öğrenmek için PageSpeed Insighs kullanabilirsiniz.
- Alaka düzeyine dikkat edin. Anahtar kelimeleriniz, içeriğinizle bütünleşsin. Ayrıca her ne kadar size bağlı bir etmen olmasa da mümkün olduğunca dış bağlantılarınızı alakalı web sitelerinden ya da web sayfalarından almaya çalışın.