İçeriğe geç

Google Tag Manager (GTM) Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Tag Manager (GTM) nedir? Ne İşe Yarar?

Google Etiket Yöneticisi, web sitelere yada uygulamalara etiketleri (kod snippetleri) tek bir yerden yüklemeye olanak tanıyan ücretsiz bir etiket yönetimi aracıdır. Google Analytics, Google Anaytics 4 (ga4), Google Ads veya Google ‘ye ait olmayan 3. taraf yazılımlarda ki birçok kodu yönetmenizi sağlar. Web sitelerde genellikle birkaç farklı izleme kodu kullanılır ve tüm bu kodları doğrudan sitenin kaynak koduna girerek eklemeye veya düzenlemeye çalışmak yerine, Google Tag Manager ile tek bir yerden tüm süreci etiketler vasıtasıyla yapabilirsiniz. Google Tag Manager, web siteniz ile web sitenizde kullanmak istediğiniz Google Analytics, Google Ads gibi izleme kodları arasında köprü görevi üstlenir.

Google Tag Manager web siteniz ile web sitenizde kullanmak istediğiniz izleme kodları arasında köprü görevi üstlenir.

Google Tag Manager’ı Neden Kullanmalıyım?

Web yazılımcıya daha az gereksinim duyarsınız. Google Tag Manager ile kurulum bazı datalayer (veri katmanı) uygulamaları dışında kodlama bilgisi içermez.

Dijital pazarlama alanında çalışıyorsanız, bu size bir çok avantaj sağlar. Google Ads gibi platformlarda dönüşüm izleme ya da yeniden pazarlama kurulumlarını kolayca halledebilirsiniz. Özellikle e-ticaret dönüşümlerini izlemede her satın alım ayrı bir değeri temsil ettiği ve web siteleri sürekli güncellendiği için sık sık web yazılımcıya ihtiyaç duyulur. Ancak Google Tag Manager ile sadece dönüşüm kurulumunun ilk safhasında web yazılımcıya ihtiyaç duyulabilir. Web yazılımcı bir defalığına veri katmanına (datalayer) bilgileri aktarır. Ve siz ihtiyacınızın olduğu tüm bilgileri Google Tag Manager aracılığı ile yapılandırabilirsiniz.

Tüm izleme kodlarını tek bir yerden yönetebilirsiniz. Bu da size esneklik, düzen ve kolaylık sağlar.

Facebook Pixel, Twitter, Google Analytics, Google Ads, Google Optimize, Hotjar gibi bir çok yazılımı kolayca web sitenize entegre edebilirsiniz. Bunları bir arada kullanan kullanıcılar için sorunsuz bir yapılandırma sunar. Her bir yazılımı web sitenize entegre etmek için tekrar tekrar web sitenizin altyapısı ile uğraşmazsınız.

Web sitenizde çok fazla kod snippet kullanıyorsanız, sayfa hızınız düşer. Google Tag Manager ile bu sorunu en aza indirirsiniz.

Sayfa hızı, günümüzde kullanıcı deneyimdeki en önemli unsurlardan biri. Kimse yavaş yüklenen bir sayfayı tekrar tekrar ziyaret etmek istemez. Eğer WordPress gibi bir CMS kullanıyorsanız, sayfa yüklenme hızını etkilediğini bildiğiniz eklentileri olabildiğince az kullanmaya çalışırsınız. Web site hızını etkileyen kod snippetleri de mümkün olduğunca az kullanmalısınız. Google Tag Manager ile sadece kapsayıcı kodunu web sitenize yüklemeniz yeterlidir. Daha sonra yaptığınız tüm entegreler, bu koda eklenir. Bu da sayfa hızınızı daha az etkiler.

Önizleme modu ile hatalı yapılandırmanızı kolay fark edebilir, sorunlu etiketi yayınladıktan sonra bile işleminizi geri alabilirsiniz.

Google Tag Manager ön izleme modu, yaptığınız kurulum ya da değişikleri son bir gözden geçirmek için kullanılır. Her etiketi yayınlamadan önce önizleme modu ile çalışmadığını kontrol eder, sorun yoksa etiketi gönderirsiniz. Gönderdiğiniz etikette daha sonra bir sorun ile karşılaşsanız dahi daha önce yaptığınız yapılandırmaları kayıt altına aldıgınız için, tek bir tuşla eski sürümleri yükleyebilrisiniz. Google Tag Manager web sitenizde kodlama dahi yapmadan kolayca hatalarınızı düzeltmenize imkan tanır.

Etkinlik izleme gibi yapılandırmaları web sitenizdeki kodu değiştirmeden ve kod yazmak zorunda olmadan kolayca kurabilirsiniz.

Google Analytics örneği üzerinden gidelim. Google Analytics kurulumunu yaptınız. Varsayılan kurulum sadece sayfa görüntülenmeleri içerir. Web sitenizde ki etkinlikleri (buton tıklamaları, form doldurma vb.) izlemek için, Google Analytics global site etiketini web sitenizde güncellemeniz ve ekstra kod yazmanız gerekir. Bu hataya meyilli, üstelik kodlama bilmeyenler için 3.taraf yardım gerektiren bir işlemdir. Google Tag Manager ile tüm bu etkinliklerin kurulumunu kolayca yapabilirsiniz.

Google Tag Manager, birden fazla izleme kodu kullanan web site sahipleri için en iyi seçenektir. Ayrıca gtag.js’den (Google Analytics javascript izleme kodu) gtm.js’ye (Google Tag Manager javascript izleme kodu) geçmek isterseniz, mutlaka eski izleme kodunuzu silmelisiniz. Aksi taktirde web sitenizdeki kullanıcılar ve bu kullanıcıların oluşturduğu etkinlikler iki kez sayılır.