Kalite Puanı, reklamların sıralamasını ve tıklama başına maliyetini etkileyen bir ölçümdür. Kalite Puanınızı yükselterek, reklamlarınızın daha iyi performans göstermesini sağlayabilirsiniz. Yüksek sıralamaları daha ucuz tıklama başı maliyetle elde edebilirsiniz. En çok Google reklamları tercih edildiği için bu rehbere Google Ads üzerinden devam edeceğim. Ancak Bing Ads gibi platformlar içinde de kalite puanı değerlendirmesi vardır ve üzerinde durulan konular benzerdir. Çünkü resmi olarak açıklanan maddeler halinde bir belge yoktur. Sadece genel ilkeler paylaşılmıştır. Kalite Puanı algoritması tıpkı arama motoru algoritmaları gibi gizlidir.
Google Kalite Puanını Neden Önemsiyor?
Burada bir kazan-kazan durumu var. Yani siz daha ucuza tıklama başına maliyet elde ederken, Google’da insanlara daha alakalı reklam sunmak istiyor. Çünkü kullanıcı deneyimini önemsiyor. Sonuçta, Google’da arama yaparken istediğiniz sonuçların önünüze gelmesini istersiniz. Ayrıca Google’ın belirlediği kurallarına göre davranmazsanız, tıklamalarınızın maliyeti zamanla artar.
Kalite Puanınızı Nasıl Öğrenirsiniz?
Kalite Puanınızı bulmak için, Google Ads hesabınıza giriş yapın, bir reklam grubu seçin, anahtar kelime raporunuzu açın.
Sağ üst taraftaki sütunlar simgesini, ardından sütunları değiştire tıklayın ve ardından kalite puanı bölümünün altında, aşağıda gösterildiği gibi kalite puanı metriklerini seçeneğini seçin ve çıkmadan ayarlarınızı kaydedin.
Kalite puanı tahmini bir metrik iken, kalite puanı (geçmiş) bilinen son kalite puanınızı gösteren bir metriktir. Artık arama anahtar kelimeleri raporlarınıza bu metrikler dahildir. Bu sayede anahtar kelime bazında kalite puanlarınıza bakabilirsiniz. Kalite Puanınızı raporlarınızda, bir ile on arasında bir değer olarak görürsünüz.
9–10 Puan: Bu puanları görmek oldukça zordur. Tıklamalarınız için mümkün olan en düşük fiyatı ödüyorsunuzdur.
7–8 Puan: Bu puana sahip kelimeleri iyileştirmek için çok fazla zaman harcamayın. Bir şeyi gözden kaçırıp kaçırmadığınızı kontrol etmek isteyebilirsiniz. (örneğin, bu anahtar kelimeyi başka anahtar kelimelerle birlikte tek bir reklam grubunda kullanmak gibi).
5-6 Puan: Ortalama puanlardır. Bu puana sahip kelimeler size çok fazla alakalı tıklama getiriyorsa üzerinden ciddi bir çalışma yapmalısınız.
1-2-3-4 Puan: Bu puana sahip anahtar kelimeler için reklamlarınız çok sık gösterilmez ve büyük olasılıkla tıklama başına maliyetleri çok fazladır. Eğer her şeyi denediğiniz halde bu anahtar kelimelerin puanları artmıyorsa, bunlara potansiyel olabilecek yeni anahtar kelimeler denemelisiniz.
Kalite Puanını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Google, kalite puanının nasıl hesaplandığını ve bu puanı etkileyen tüm kavramları açıklamamakta. Ancak en önemli faktörlerin ne olduğu konusunda açık ve net bir görüşü vardır. En önemli temel faktörler aşağıdaki gibidir:
Tıklama Oranı (CTR)
Tıklama oranı, kalite puanındaki en önemli faktördür. Bazı PPC uzmanlarına göre tıklama oranı kalite puanının üçte ikisini etkiliyor. Google anahtar kelime, reklam, reklam grubu ve hesap düzeyinizdeki güncel ve geçmiş tıklama oranınızı dikkate alıyor.
Anlaşılır olması için bir örnekle devam edelim.
Google Ads’de aynı reklam grubu içerisinde 2 ayrı reklamınız olsun. Google’da insanlar ilk reklamınızı daha çok tıklarsa, Google ilk reklamınızın daha alakalı ve ilgi çekici olduğunu anlar. Ancak, sadece her bir reklamınızın tıklama oranına bakmaz, diğer reklamverenlerin teklif verdiğiniz anahtar kelimeler için elde ettiği tıklama oranına, reklamınızın gösterildiği sayfadaki konumuna ve hesabınızdaki diğer tüm reklamlarınız için aldığınız genel tıklama oranınızı da hesaba katar.
Anahtar Kelime, Reklam, Açılış Sayfası Arasındaki Alaka Düzeyi
Alaka düzeyi, kalite puanını tıklama oranından sonra en çok etkileyen faktördür. Anahtar kelimeniz, reklamınızdaki metin ve açılış sayfası sattığınız ürünlerle ya da verdiğiniz hizmetlerle uyumlu olmalıdır. Alaka düzeyi ile kastedilen budur. Potansiyel müşterilerinizi reklamınıza tıkladıktan sonra vadettiğiniz sayfaya göndermelisiniz. Bu yüzden reklam grubunuzun sadece bir anahtar kelime temasına odaklanması ve az sayıda anahtar kelime içermesi gerekir. Birbirine benzer bir çok anahtar kelime kullanırsanız bu alaka düzeyini olumsuz yönde etkileyecektir.
Açılış Sayfasının (Landing Page) Kalitesi
Açılış sayfasının tasarımı kötüyse ya da yazım hataları ve alakasız görsellerle doluysa, kalite puanınız düşük olabilir. Google kullanıcı deneyimi açısından bu sayfaları sevmiyor. Bu yüzden sadece reklamlar için özel açılış sayfası tasarımı bile yapanlar var. Ancak zaman ve bazıları için para kaybı olacağı için, aşağıdaki faktörlerin dikkate alınması bir çok kişi için yeterli olacaktır.
- Açılış sayfası yüklenme süresini azaltmalısınız. Açılış sayfanızın hızını öğrenmek için Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Daha sonra raporda hızınızı arttıracak önerileri uygulayabilirsiniz.
- Mobil ve masaüstünde web siteniz kolay anlaşılabilir olmalı. (Menü konumları gibi.)
- Alakalı, yararlı ve orijinal içeriğe sahip olun. Özellikle sayfanızdaki görselleri mümkün olduğunca kendiniz oluşturun ya da ücretli hizmetleri kullanın. Görsellerin telif hakkını sorgulayın.
Coğrafi Nedenler
Google, insanların reklamınızı nerede tıkladığını dikkate alır. Özellikle yerel bir işletmeyseniz, konumunuza daha yakın yerlerde daha iyi bir kalite puanına sahip olabilirsiniz. (Bu Google Ads raporlarınızın hiçbirine yansımaz, perde arkasında gerçekleşir.)
Cihaz Performansı
Google, reklamlarınızın tüm cihazlarda (masaüstü, mobil veya tablet) nasıl performans gösterdiğini takip eder. Buna göre bir kalite puanı belirler.
Kalite Puanı İle İlgili Yanlış Bilinen Faktörler Nelerdir?
Kalite puanını etkilediği düşünülen ancak yanlış bilinen faktörler şunlardır:
- Anahtar kelimelerinizde kullandığınız eşleme türleri kalite puanınızı etkilemez. Ancak geniş eşlemeden tam eşlemeye doğru gittikçe tıklama oranınızı düşüreceği için dolaylı yönden etkileyebilir. Bunu da etkili bir negatif anahtar kelime stratejisi uygulayarak önüne geçebilirsiniz.
- Yüksek kalite puanları alabilmek için reklamların yüksek sıralamalarda gösterilmesi gerekmez. Google, reklamınızın gösterildiği konumları dikkate alarak kalite puanını hesaplar.
- Görüntülü reklam ağındaki düşük tıklama oranı, arama ağındaki kalite puanlarınıza zarar vermez. İkisi ayrı hesaplanır. Ayrıca görüntülü reklam ağında tıklama oranı, bu reklam türündeki kalite puanını da çok fazla etkilemez. Çünkü görüntülü reklam ağının yapısı gereği tıklama oranları düşüktür.
Kalite Puanımı Nasıl Yükseltebilirim?
Google Ads kalite puanınızı yükseltmek için yukarıdaki faktörleri anlamanız gerekir. Daha sonra yapılacak uygulamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Reklam Gruplarınızı Doğru Yapılandırın
Reklamlarınızı kullanıcı sorgularıyla daha alakalı yapabilmek için reklam gruplarınızın doğru yapılandırılmış olması gerekir. Bu her işletme için farklı olacaktır. Reklam grupları oluştururken, reklamını yapacağınız işletmenin web sitesinin menüsünde ki kategorik düzeni hedef alın. Büyük bir web sitesinin reklam grupları için alt menüleri referans alırken, küçük bir web sitesinin sadece menülerini reklam grubu olarak referans alabilirsiniz. Reklam gruplarının spesifik olması reklamlarınızı alakalı yapar.
Anahtar Kelime Analizini Etkili Yapın
Reklamlarınızda kullanacağınız anahtar kelimelerin hacmini, tıklama başına maliyetini, rekabetini incelediğiniz gibi ayrıca alakasını da göz önünde bulundurun. Örneğin, kullandığınız anahtar kelime, satın alma ifadesi içermiyorsa ve siz ürün satıyorsanız, reklamlarınız açılış sayfanızla alakalı olmayacaktır. Çünkü kullandığınız anahtar kelime satış sayfasından çok bilgilendirici bir blog gönderisini işaret ediyor olabilir.
Nitelikli Reklam Metinleri Oluşturun
Reklam metinlerinizin başlıklarını ve açıklamalarını yazarken verilen maksimum kelime sınırlamasını sonuna kadar kullanın. Ancak bunu yaparken mümkün olduğunca şu prensiplere dikkat edin:
- Hizmet ya da ürünlerinizin faydalarından çok özelliklerinden bahsedin. Çünkü kullanıcıya bilmediği bir ürünü satmıyorsunuz. Zaten kullanıcı o ürünü bildiğini Google’da sorgulayarak size söylüyor.
- Rakiplerinizi reklamlarını inceleyin. Acaba ne ile öne çıkıyorlar. Neyin üzerine çok durmuşlar. Bunları dikkate alın.
- Reklamlarınızda markanızın öne çıkan, rakiplerinizde olmayan özelliklerini başlıklarda belirtin. Çünkü başlıklar açıklamalara göre daha çok okunur.
- Google’ın belirlediği metin reklam koşullarına mutlaka uyun.
Mümkün Olduğunca Negatif Anahtar Kelimeler Kullanın
”Ne kadar çok negatif anahtar kelime kullanmalıyım?” diye sorarsanız, aslında bunun için kesin bir cevap yoktur. Çünkü kullandığınız eşleştirme türüne, sektörünüze vb. bir çok etmene göre farklılık gösterecektir. Negatif anahtar kelimeler tıklama oranınızı artırır. Çünkü reklamlarınızı mümkün olduğunca alakasız sorgulardan uzak tutarsınız. Bu da sürekli optimizasyon gerektirecektir. Google Ads’de arama terimleri raporuna bakarsanız, burada anahtar kelimelerinizle eşleşen alakasız kelimeler bulacaksınız. Bunları tespit ettiğiniz anda negatif anahtar kelime olarak işaretlemelisiniz.
Yeni bir reklam oluşturuyorsanız Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi bir anahtar kelime aracı ile negatif anahtar kelimeler bulabilirisiniz. Ancak reklamınızı yayınladıktan sonra yukarıda bahsettiğim yöntem ile sürekli optimizasyon yaparak, negatif anahtar kelimeleri belirlemelisiniz.