İçeriğe geç

ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır? Hedef ROAS Teklif Stratejisi Nasıl Uygulanır?

  • PPC

Arama ağı reklamcılığında önemli olan reklamlarınız için karlı bir teklif stratejisi belirlemektir. Hedef ROAS (Target ROAS) reklamlarınızdan kar elde edebileceğiniz en önemli otomatik teklif stratejilerinden biridir. Google Ads, Bİng Ads gibi bir çok reklam aracında bu teklif stratejisini kullanabilirsiniz. Bu rehber ROAS’ı tam olarak anlamanıza yardımcı olacaktır. Bundan sonraki açıklamalar ve örnekler, daha çok tercih edildiği için Google Ads reklam aracı üzerinden devam edecektir. Ancak reklam araçları birbirine benzer olduğu için Google Ads dışındaki bir çok araç içinde bu rehberden yararlanabilirsiniz.

ROAS ve Hedef ROAS Nedir?

ROAS’ın açılımı return of ad spend’tir. Adından da anlaşılabileceği gibi reklam harcamalarının geri dönüşü anlamına gelir. Yani Türkçe’ye tam olarak, reklam harcamalarından elde edilen gelir olarak çevirebiliriz.

Hedef ROAS ise, reklamlarınız için harcadığınız paranın size ne kadar getirisi olacağını belirleyebileceğiniz akıllı teklif stratejisidir. Akıllı Teklif stratejisi, makine öğrenim gücüne dayanan otomatik teklif stratejisidir. Arama motorunda sunduğunuz reklamlarınızın tekliflerinizi otomatikleştirir. Yani Google şunu söylüyorsunuz:

Reklamlarım için beni ne kadar ücretlendireceğin önemli değil, önemli olan reklamlarımı tıklayan belirli kullanıcıların bana toplamda x lira gelir sağlaması.

Google algoritmaları ise size o geliri sağlayacak dönüşüm değerini elde etmek için makine öğrenim gücünü kullanır ve size dönüşüm sağlayacak kullanıcıları tahmin etmeye çalışır. İşte hedef ROAS teklif stratejisi bu şekilde işler.

ROAS’IN formülü aşağıdaki gibidir:

ROAS = (Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir / Reklam Harcamaları) X 100

Örneğin, Google Ads’de kampanyanıza 50 ₺ harcadıysanız ve bunun size 80 ₺ bir getirisi olduysa ROAS’ınız %160’dır. 100 ile çarpma işlemi elzem değildir. Bazen ROAS’ı yüzde olarak hesaplanmadığını görebilirsiniz. Örneğin, ROAS = %160 demek yerine ROAS = 1.6 diyebilirsiniz.

ROAS Oranım Ne Olmalı?

ROAS oranınızın ne olması gerektiği sektörünüze, iş amaçlarınıza yani durumunuza göre değişir.

Kişisel tercihim, özellikle yeni bir Google Ads kampanyası yürütüyorsanız mümkün olduğunca ROAS’ınızı düşük tutmaktır. Çünkü, Google algoritmaları hedef ROAS’ınızı elde etmek için zorlanmayacaktır ve daha fazla kullanıcıya reklamlarınızı gösterecektir. Eğer ROAS oranınız yüksek olursa, Google size yüksek gelir sağlayacak daha az kullanıcı bulacağı için reklamlarınızı daha az sıralamada gösterecektir. Daha az kullanıcı daha az veri sağlayacağı için verilerinizi analiz etmek ve sağlıklı kararlar almak imkansızlaşacaktır. Kısacası, Google Ads’den 1’e 10 vermesini istemek yerine 1’e 5 vermesini istemek Google’ın daha etkin olmasını dolayısıyla sizin de reklam kampanyalarınızın etkin olmasını sağlayacaktır.

Hedef ROAS Teklif Stratejisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle Google Ads’de yeniyseniz hedef ROAS teklif stratejisini uygulamanız önerilmez. Hesabınızda belirli bir süre veri birikmesi için kampanyanıza manuel teklif stratejilerinin biriyle başlamalısınız. En iyi manuel teklif stretejisi olan manuel TBM (tıklama başına maliyet) ile başlamanızı öneririm. Çünkü Google algoritmaları hesabınızda veri olduğu zaman hedef ROAS teklifini uygulamakta zorluk çekmeyecektir. Bu sayede hedef ROAS teklif stratejiniz başarılı olacaktır. Kampanyalarınızda belirli bir süredir manuel teklif stratejisi yürütmekteyseniz bu rehbere devam etmenizi öneririm.

1. Adım

İlk olarak, Google Ads’de aracılığı ile web sitenizde dönüşümleri yapılandırmalısınız. Bunun için “Google Ads Dönüşüm İzleme Nasıl Kurulur?” rehberimden faydalanabilirsiniz.

Dönüşümleri yapılandırırken dikkat etmeniz gereken dönüşümlere bir değer atamaktır. Çünkü, hedef ROAS teklif stratejisi bu şekilde çalışır. Google Ads reklamlarınızdan elde etmek istediğiniz geliri ancak bu şekilde elde edebilecektir. Dönüşüm değerlerini manuel olarak siz ayarlayabilirsiniz ancak e-ticaret web siteleri için dinamik dönüşüm değeri atanmalıdır. Çünkü web sitenizde sunduğunuz ürünlerin veya hizmetlerin fiyatı farklılık gösterecektir. E-ticaret sektörü dışındaki diğer birçok web sitesi için dinamik dönüşüm değeri atamanıza gerek yoktur. Yani sabit bir dönüşüm değeri belirleyebilirsiniz.

Dönüşüm kurulumunuzu tamamladıktan sonra, hedef ROAS teklifini kullanmak için son 30 günde en az 15 dönüşüm elde etmiş olmanız gerekir.

2. Adım

Eğer yeterli dönüşümünüz varsa, kampanyanızda hedef ROAS teklifini ayarlamalısınız.

Yeni bir kampanya oluşturuyorsanız “Bütçe ve teklif verme” bölümünde karşınıza çıkacaktır.

Aktif bir kampanyanın teklif ayarını değiştiriyorsanız, Google Ads panelinde teklifini değiştirmek istediğiniz kampanyayı seçin. “Ayarlar” dan “Teklif Verme” bölümünden “Teklif stratejisini değiştir” seçeneğine tıklayın. Açılan bölümde “Veya doğrudan bir teklif stratejisi seçin (önerilmez)” e tıklayın.

Açılan ekrandan “Hedef ROAS (Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir)” teklif stratejisini seçin ve belirlediğiniz hedef ROAS oranınızı yazıp, kaydedin.

Google Ads teklif verme bölümünde "Hedef ROAS" belirleme.

Hedef ROAS oranım ne olmalı diye düşünüyorsanız, Google Ads kampanya verilerinden geçmiş ROAS oranınızı dikkate almanızı öneririm. Kampanyalarınızın hedef ROAS oranını, tüm kampanyalarınızın gösterildiği “Kampanyalar” bölümünde bulabilirsiniz. Eğer yoksa sütun eklemeniz gerekir. Raporun sağ üst bölümünde yer alan “SÜTUNLAR” a tıklayarak hedef ROAS metriğini ekleyebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra kampanyanızın geçmiş hedef ROAS oranını görebilir ve teklif olarak kullanabilirsiniz.

Google Ads'de "Hedef ROAS" sütununu "Kampanyalar" raporuna ekleme.

Hedef ROAS teklifi oluşturmak kolaydır. Zor olan, hedef ROAS oranını iyi belirlemek ve hedef ROAS teklif stratejisini etkin kullanmak için gerekli olan veri bolluğunu elde etmektir. Bu yüzden bir süredir devam eden kampanyalarınızın hedef ROAS oranını baz almak en akıllıca çözümdür. Yeni bir kampanyada daha önce de belirtiğim gibi bir manuel teklif stratejisi kullanmanızı öneririm. Hesabınızda verileriniz biriktikten sonra hedef EBM ya da hedef ROAS gibi akıllı otomatik teklif stratejisine geçmek reklamlarınızın etkin olmasını ve karlı bir kampanya yürütmenize olanak sağlayacaktır.