İçeriğe geç

SEO Uyumlu Web Sitesi Kurulumu İçin Yapılması Gerekenler

  • SEO

SEO çalışmanıza başlamadan önce, yapmanız gereken bir çok şey vardır. SEO Uyumlu Web Sitesi Kurulumu, SEO faaliyetlerinizi daha kolay yürütmenizi sağlar. Yapılandırma ayarları basittir. Yeni bir web sitesi açtıysanız, ya da mevcut web sitenizde SEO ayarlarını kontrol etmek istiyorsanız, aşağıda ki liste size rehberlik edecektir.

Domain (Alan adı) Seçimi

Üst seviye alan adı (TLD); com, com.tr, org, io gibi uzantıları ifade eder. Üst seviye alan adlarının SEO ile ilgili fark yaratmadığı konusunda görüşler vardır. Ancak ”com” uzantısı herkes tarafından bilindiği ve güvenildiği için avantajlıdır. Ayrıca ”org” kurum ve kuruluşların tercih ettiği bir uzantıdır. Bu yüzden web sitenizin türüne göre bilinen ve tercih edilen üst seviye alan adlarını seçmelisiniz.

Alan adınız mümkün olduğunca kısa ve akılda kalıcı olmalı. Sözcüklerin arasına tire gibi noktalama işaretleri kullanmamalısınız. Ayrıca nasıl bir alan adı seçeceğiniz konusunda çok fazla ikilemde kalıyorsanız, alan adı bulmanızı kolaylaştıracak NameMesh gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Muhtemelen aklınıza gelen başka bir soruda ”Alan adım nasıl olmalı ?” sorusu olabilir. Bir marka oluşturabilir ve o ismi alan adı olarak kullanabilirsiniz. Ya da kendi isminizi kullanabilirsiniz. SEO açısından bahsettiğimiz kriterleri uyguladığınız taktirde ikisinin de dezavantajı yoktur. Ancak iş uyumu önemlidir. İş uyumundan kastım, insanlara bir blog ya da kişisel bir hizmet sunuyorsam, alan adı olarak kendi ismimi kullanmak isterim. İleriki zamanlarda bilinirliğim artarsa, insanlar ismimi arama motorlarında yazdıklarında bu bana büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ürün yada hizmet sektöründeysem ve bir ekip ile çalışacaksam, marka adımı alan adı olarak kullanmayı tercih edebilirim. Ayrıca marka adı ile oluşturulan alan adları, ileriki zamanlarda web sitenizi satmanıza olanak tanır.

SEO uyumlu web sitesi kurulumu için yapılması gerekenler.

Hosting (Barındırma Hizmeti) Seçimi

İyi bir hosting seçimi 2 şeyden dolayı çok önemlidir. Kötü bir hosting hizmeti güvenlik sorunlarına yol açabilir ve sunucuları iyi değilse web sitesi hızını büyük oranda düşürebilir.

İyi bir hosting firması size şunları sağlamalıdır:

  • güvenlik,
  • İyi bir destek ekibi,
  • size yakın olan bir sunucu konumu.

Eğer yeni bir web sitesi açıyorsanız, son kriter çok önemli değildir. Çünkü çok fazla trafik almazsınız ve web site hızınız çok etkilenmez. Kendinize çok uzak olmayan bir konum seçebilirsiniz. Örneğin uygun fiyatlı bir hosting kampanyası bulduysanız, Avrupa sunucularını tercih edebilirsiniz. İleri de web site trafiğiniz artarsa, içerik dağıtım ağı (CDN) kullanabilir hatta hosting taşıma işlemi yaptırabilirsiniz.

Web Sitesi Kurma

 İçerik yönetim sistemleri (CMS) ile artık web sitesi açmak oldukça kolay ve çok tercih edilen bir yöntem. İstediğiniz web sitesi kurabilmenize olanak sağlayan birçok platform mevcut. Hangi platformu seçeceğiniz ihtiyaçlarınıza ve yapmak istediklerinize bağlı. Shopify. Wix gibi çok fazla yapılandırma yapmadan tak-çalıştır modeli olduğu gibi, WordPress, Joomla gibi açık kaynaklı CMS’ler de mevcut.

Ben WordPress kullanıyorum. Çünkü Google Analytics, Google Tag Manager gibi yazılımlarda varsayılan ayarları özelleştirebilme olanağını en kolay şekilde bu platform veriyor. Ancak dediğim gibi CMS seçimi, o platformdan ne beklediğinize bağlı olarak değişebilecek bir durum.

Web site yapılandırması

Web sitesi yapılandırması için yapılması gerekenler:

HTTPS Kullanılmalı

Artık SSL sertifikası edinmeyen bir web sitesinin arama motorlarında sıralanma şansı yok denecek kadar az. HTTP yerine HTTPS kullanmak kullanıcı deneyiminin de en büyük gerekliliğinden biri. Kimse güvenlik sorunu teşkil eden bir siteyi ziyaret etmek istemez. Bunun için Let’s Encrypt gibi ücretsiz servisler varken HTTPS kullanmamak için hiçbir sebebiniz olmamalı.

Web Sitenizin Tasarımı Üst Seviyede Olmalı

Kullanışsız, yönlendirme özelliği iyi olmayan (menü gibi), karışık, yazı stili ve boyutu okuma zorlaştırıcı, eski bir arayüze sahip web siteleri insanlara kötü deneyim yaşatır. Google da doğal olarak tasarımı kötü olan web sitelerini, kötü bir kullanıcı deneyimi yaşattığı için üst sıralarda yer vermek istemiyor.

Mobil Uyum Kusursuz Olmalı

Son yıllarda mobil ile internete bağlanan kullanıcı sayısında ki artıştan haberiniz vardır. Google mobil öncelikli indeksleme önem verdiğini açıkladı. Artık mobil uyumlu olmak büyük bir ayrıcalık sağlıyor.

Sayfalar Hızlı Yüklenmeli

Yavaş yüklenen bir sayfayı açılmadan terk ettiğiniz oldu mu? Sayfanızın çok hızlı yüklenmesine gerek yok. Ancak mümkün olduğunca sayfa hızını optimize etmelisiniz. WordPress, Wix, Shopify gibi bir CMS kullanıyorsanız, mümkün olduğunca eklentilerden kurtulmaya çalışın. Ayrıca Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter gibi platformların sitenizde kullandığınız izleme kodları varsa, bunları tek bir yerden, tek bir izleme koduyla yönetmenizi sağlayan, Google Tag Manager kullanmanızı tavsiye ederim.

URL Yapısını Basit ve Anlaşılır Tutulmalı

Doğru bir url yapısı, ”erdiduman.com/seo-uyumlu-web-sitesi-kurulumu” şeklinde olmalıdır. Mümkün olduğunca url son ekine metin başlıklarınızı koymalısınız. Çünkü SEO uyumlu başlıklar hedef anahtar kelimesi içerir. Eğer sığmıyorsa benim yaptığım gibi mantıklı bir kısaltma yapabilirsiniz.

Site Haritası Oluşturulmalı

Site haritaları sadece yüzlerce sayfası bulunan büyük siteler için değildir. Google site haritalarını seviyor. Çünkü Google’nin tarayıcıları (crawler olarak adlandırılır), tarama işlemine geçmiş taramalara ait web adreslerinden ve web sitesi sahiplerinin sağladığı site haritaları listesiyle başlar. Google Search Console aracılığı ile site haritanızı Google’la göndermelisiniz.

Önemli Araçları Entegre Edilmeli

Google Search Console, Google Analytics gibi gerekli olan araçları kullanmalısınız. Bu araçları web sitenize ne kadar erken entegre ederseniz, verilerinize o kadar erken erişiminiz olur. Veriler, web sitenizle ilgili bir sonra ki adımınızı belirleyecek tek kaynaktır. Araçlar ücretsizdir ve herkes kolayca kullanabilir. Ancak ileri düzeyde kullanmak bilgi gerektirir. Özellikle Google Analytics ile ilgili ücretli yada ücretsiz bir eğitim almanızı öneririm. Google’ın ücretsiz eğitimi bulunmakta. Buradan ulaşabilirsiniz.

Rehberde ele aldığım SEO uyumlu web sitesi kurulum önerilerini eksiksiz uygulamanız sizi bir adım ileri taşıyacaktır. Aynı zamanda bunları tamamlamak SEO ile ilgili diğer kavramlara (anahtar kelime araştırması ve analizi, içerik vb.) daha erken odaklanmanıza olanak tanıyacaktır.

Etiketler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir